All for Joomla All for Webmasters
BESZÉLGETÉS DR. HORVÁTH TIBORRAL, A TOKAJI DUKÁT, HEGYALJA ÚJ REGIONÁLIS FIZETŐESZKÖZÉNEK PROGRAMIGAZGATÓJÁVAL

MÁR A BOCSKAI KORONA IS A TE MUNKÁD EGYIK GYÜMÖLCSE, HOGY LÁTOD, MENNYIBEN VÁLTOTTA BE A HOZZÁ FŰZÖTT REMÉNYEKET?

A Bocskai Korona ötlete Szólláth Tibor, Hajdúnánás Polgármesterétől indult 2011-ben. Azért kezdtük el ezt a munkát a kollégáimmal, mert sok településhez hasonlóan Hajdúnánásnak is meg kellett küzdenie a városból történő tőkekiáramlással, a helyi vállalkozók versenyhátrányával, és a közösségi értékek leértékelődésével. A helyzetre gyors és egyszerű megoldás nincs, azonban helyi összefogással a fenti problémákat kezelni és javítani tudó megoldásokat kerestünk, amelynek az egyik, bár nem egyetlen megoldása a Bocskai Korona. A rendszer legfontosabb célja, hogy a helyi fogyasztást összekösse a helyi termeléssel, ily módon biztosítsa a város gyorsabb fejlődését, negatív külső hatásokkal szembeni ellenálló képességét. 2015-ben visszatekintve, rendkívül sikeresnek érzem a projektet, hiszen ma a város mindennapjainak része a helyi pénz, de ezen túl a világ minden részéről folyamatos az érdeklődés utána. Hajdúnánáson talán nincs is olyan terület, ahol ne lehetne helyi pénzzel fizetni, hiszen 100 feletti az elfogadóhelyek száma. Vásárolhatunk a helyi boltokban, piacon, vehetünk üzemanyagot, befizethető a gyermekétkeztetés, de a városi gyógyfürdő belépőjegyet is kedvezményesen kaphatjuk meg Bocskai Koronáért.

2. HOGYAN SZÜLETETT A TOKAJI DUKÁT GONDOLATA?
MILYEN AMBÍCIÓVAL TEKINTESZ ERRE AZ ÜGYRE?


Tokaj Hegyalja helyi pénzének bevezetésének gondolata már a 2013-as BOR-VIDÉK Tokaj Hegyalja Nemzeti Programban is szerepeltet, azonban az ÉMOP-2.1.1-F14-es Kiemelt Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése című projekt üzleti marketing részébe illeszkedve, 2015 őszéig kerülhet megvalósításra az elképzelés. A projektet a Széchenyi Programiroda Nkft. mint projektgazda koordinálja, és én kaptam meg a lehetőséget, hogy a szakmai munkát irányítsam. Úgy érzem, hogy ez nagyon komoly szakmai kihívás, de egyben óriási lehetőség a helyi pénzek erősödésének. Ez a projekt, képes lehet ráirányítani a figyelmet arra, hogy közösségek képesek tenni a saját boldogulásukért, és összefogással, tenni akarással javíthatnak a helyzetükön

3. VÉGÜL NÉHÁNY PRAKTIKUS INFORMÁCIÓT IS MONDJ EL A TOKAJI DUKÁTRÓL: HOGYAN MŰKÖDIK EZ A GYAKORLATBAN? KI ÉS HOGYAN CSATLAKOZHAT SZOLGÁLTATÓKÉNT? HOL LEHET MAJD A PÉNZHEZ HOZZÁJUTNI? MILYEN ELŐNYÖKKEL JÁR A HASZNÁLATA?

A Tokaji Dukáthoz a forgalmazóknál, az átváltási helyeken juthatunk hozzá nagyon egyszerűen úgy, hogy  egy Tokaji Dukát egy Forintért lesz váltható szeptembertől. A helyi pénz használói ezt követően az elfogadóhelyeken - boltok, üzletek, piacok, szolgáltatók - vásárolhatnak, de a megbízási, vállalkozási díjak, önkormányzatoktól függően közszolgáltatások is fizethetőek  lesznek helyi pénzben és a vállalkozók is vásárolhatnak egymástól. Gyakorlatilag hasonlóan működik mint a Forint, viszont folyamatosan helyben marad. Terveink szerint sokan lesznek olyan elfogadó helyek is akik termékeik és szolgáltatásaik árából a Tokaji Dukát használóinak kedvezményeket nyújtanak, ezt pedig az üzletekben elhelyezett elfogadó helyi matricával fogják jelezni. Természetesen ha valaki már nem akarja használni a Dukátot, bármikor szabadon vissza is válthatja azt forintra. A csatlakozási lehetőséggel, folyamatosan fogjuk megkeresni a helyi vállalkozókat és természetesen bárkinek lehetősége lesz később is a rendszerhez kapcsolódni..